Växjö city

Välkommen till Växjö!  92 500 härliga smålänningar som tillsammans skapar en alldeles speciell plats här på jorden. I Växjö finner du en spännande kombination av småstadsidyll, universitetsstad och nöjesmetropol. Vi växer så det knakar på alla håll och kanter, och försöker göra detta med så liten miljöpåverkan som möjligt. Sedan 2020 är vi helt fossilbränslefria och våra bussar drivs på hushållens matrester som gjorts om till biogas.

Kärt barn har många namn brukar man säga och så även Växjö. Idrottsstad, kulturstad, studentstad, miljöstad, vad man än har närmst om hjärtat så har Växjö en gemensam nämnare – det är det vi kallar vårt kära hem och Du är välkommen hem till oss! 

Linnéuniversitetet med dess 31 000 studenter, över 7 000 företag, ett av landets största konserthus, välutvecklad kommunikation i form av flygplats och tåg och en centrumkärna med nationellt erkänt brett utbud är några av de pusselbitar som får Växjö sticka ut ur mängden.

Mitt i staden finner du Växjösjön omgiven av lummig grönska som ger ett fint balanserat lugn i citypulsen. Och när man tagit sig en promenad kring den så kanske hungern infinner sig, och tur är väl då att Växjös gastronomi är av världsklass. Varesig du har smak för Michelin servering eller små personliga hak så har Växjö City det mesta att erbjuda, alltid med en stor stolthet i det lokalproducerade och med en respekt för hantverket. 

Varmt välkomna att finna Ditt Växjö!

 

 

Växjö Citysamverkan

 ”Växjö Citysamverkan har genom en målmedveten strategi, god struktur med bred förankring och stabil ekonomi lagt grunden för en långsiktigt hållbar stadsutveckling. Lagandan är stark och genom en fokuserad kraftsamling har man på kort tid visat på resultat som gett stora avtryck. Målet är givet, för alla är lagspelare i samma ”fotbollslag”. Första halvlek har bjudit på såväl mål som målgivande passningar till citys fördel. Nu är det dags för andra halvlek!

Så löd Svenska Stadskärnors jurys motivering när Växjö blev årets stadskärna i Sverige 2010. Och nu har vi siktet på att knipa titeln igen!

Växjö Citysamverkan AB bildades under senvintern 2006 och arbetet påbörjas 1 januari 2007. Bolaget ägs, till lika stora delar, av Växjö Centrumförening (näringen), Fastighetsägarnas Ideella förening i Växjö och Växjö Kommun. Alla dessa aktörer vill ta hand om, utveckla och få Växjö att blomstra, och då är att göra detta tillsammans enda vettiga vägen framåt.

Idag har vi ca 200 medlemmar inom handel, service och restaurangnäring som engagerar sig och stödjer centrumutvecklingen. Så gott som alla de stora fastighetsägarna är med i organisationen och vår samverkan är bred och tydligt förankrad.

Vårt grunduppdrag är att genom samverkan aktivt arbeta för att stärka stadskärnans attraktivitet och skapa gynnsamma förutsättningar för stadens näringsverksamheter. Vi verkar för en levande stadskärna! Det gör vi bland annat genom att skapa aktiviteter och upplevelser i stadskärnan, arbeta med utvecklingsfrågor inom trafik/parkering, stadsmiljö, etableringsfrågor och tillgänglighet. Ambitionen är att genom långsiktigt strategiskt arbete skapa en stadskärna med ett varierat och efterfrågat utbud som sjuder av liv och rörelse. 

Vi på Växjö Citysamverkan

Nils-Petter Nilsson

Nils-Petter Nilsson

VD / Centrumledare

centrumledare@vaxjocity.com

Linda Himsel

Linda Himsel

Kommunikatör

info@vaxjocity.com

Jacqueline Andersson

Jacqueline Andersson

Samordnare / Galleriachef Tegnér

samordnare@vaxjocity.se

Martin Scharin

Martin Scharin

Evenemangsprojektledare

evenemang@vaxjocity.com

Katarina Åberg

Katarina Åberg

Ekonomi/Presentkort

ekonomi@vaxjocity.com

Dizzy

Dizzy

Kontorshund